Odlev kapitálu z Ruska môže tento rok presiahnuť 90 mld. USD

11.10.2014 Celý región

Washington 11. októbra (TASR) - Odlev kapitálu z Ruska môže v tomto roku mierne presiahnuť 90 miliárd USD (71,21 miliardy eur), no 100-miliardovú hranicu by prekonať nemal.

Uviedlo to tento týždeň ruské ministerstvo financií. Informovali o tom agentúry Reuters a RIA Novosti.

"Dá sa očakávať odlev (kapitálu) na úrovni 90 miliárd USD, prípadne mierne nad touto hodnotou," povedal Maxim Oreškin z ruského ministerstva financií novinárom vo Washingtone. Odlev cez 100 miliárd USD však nepredpokladá. "Je to nepravdepodobné," odpovedal Oreškin na otázku novinárov, či by odlev kapitálu z Ruska mohol takúto hodnotu prekonať.

Toto číslo pritom ešte začiatkom septembra naznačila Národná banka Ruska. Ako uviedla prvá viceguvernérka banky Ksenia Judajevová, "na základe odhadov banky to pravdepodobne bude tesne pod úrovňou 100 miliárd USD, no možno aj na tejto úrovni".

Situácia sa však medzičasom zlepšila a banka v týchto dňoch oznámila, že za 3. kvartál sa čistý odlev kapitálu oproti predchádzajúcim štvrťrokom znížil. Zatiaľ čo v 2. štvrťroku dosiahol vyše 10 miliárd USD a v 1. kvartáli dokonca až 61,7 miliardy USD, v období od júla do konca septembra dosiahol len 5,7 miliardy USD. Za deväť mesiacov tak čistý odlev kapitálu predstavoval 77,5 miliardy USD.
 

Vyberte región